Robert Sean Leonard info

5. března 2008 v 18:34 |  James Wilson

Dr. James Wilson(Robert Sean Leonard)

Pochází z učitelské rodiny. Vystudoval historii na Fordhamské univerzitě v New Yorku. Hereckou kariéru zahájil už jako jedenáctiletý v představení letního repertoárového souboru. Profesionálním divadelním hercem se stal v patnácti letech, kdy účinkoval v rámci přehlídky New York Shakespeare Festival Josepha Pappa. Na Broadwayi debutoval po boku Dereka Jacobiho ve hře Hugha Whitemorea Breaking the Code a jako šestnáctiletý zaujal úlohou Eugena v broadwayské inscenaci komedie Neila Simona Vzpomínky na Brighton Beach.
Na mimobroadwayských scénách slavil úspěch mj. titulní úlohou v Shakespearově tragédii Romeo a Julie (Riverside Shakespeare Theatre). V březnu 1999 se představil po boku Kevina Spaceyho jako Don Parritt v broadwayské inscenaci O'Neillova dramatu Popelář přichází. Od pol. 80. let se uplatňuje ve filmu, kde na sebe poprvé upozornil tragickou postavou studenta Neila Perryho v dramatu Společnost mrtvých básníků (r. P. Weir).
Další kvalitativně nejlepší úlohy vytvořil ve třech kostýmních filmech, které vznikly shodou okolností ve stejném roce 1993: naivně ušlechtilý hamburský gymnazista Peter Müller, jeden ze tří kamarádů (Christian Bale a Frank Whaley), kteří se snažili navzdory nacistické zvůli žít podle vlastních ideálů, v hudební retrokomedii Swing Kids (r. Th. Carter).
Jeho další role byla aristokrat Larry Lefferts, blízký přítel hlavního hrdiny (Daniel Day-Lewis) milostného dramatu podle stejnojmenného románu Edith Whartonové Věk nevinnosti (r. M. Scorsese); florentský šlechtic Claudio, jehož láska k dceři messinského vladaře (Kate Beckinsaleová) dojde naplnění, v adaptaci Shakespearovy komedie Mnoho povyku pro nic (r. K. Branagh). Jeho nejlepší TV úlohou je Danny, umírající na AIDS, v rodinném dramatu Za soumraku. Jako host se objevil v TV seriálech Wasteland (Pustina) a The Outer Limits.
Filmografie:
2004 - Dr. House
2003 - Rodinné tajemství, Ztráta paměti
2002 - Corsairs
2001 - Formule, Chelsea Walls, Přiznání, Záblesk z pekel
1998 - Poslední dny disca, Přistání naslepo, Standoff
1997 - Za soumraku
1996 - Deník vraha, Kluci ze sousedství,
Má mě rád, nemá mě rád
1994 - Nejlepší máma
1993 - Dog Race in Alaska, Mnoho povyku pro nic,
Swing Kids, Věk nevinnosti
1991 - Married to It
1990 - Pan a paní Bridgeovi
1989 - Společnost mrtvých básníků
1988 - My Best Friend Is a Vampire
1987 - Bluffing It
1986 - Manhattan Project
Známé fakty postavy:
- nejlepší přítel House
- židovského původu
- strýček zemřel na rakovinu
- 3x ženatý(jeho třetí žena se jmenovala Julia)
//<![CDATA[ //]]>
//<![CDATA[ document.write('<'+'iframe width="160" height="600" frameborder="0" style="border:none" scrolling="no" src="http://ad.adfox.cz/utf/ppcbe?js=0&amp;charset=utf&amp;format=7f7f7f000000c3d9ffb3b3b3ffffff53&amp;partner=7317&amp;stranka='+location.href+'"><'+'/iframe>'); //]]>
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama